• header01.jpg
  • header02.jpg
  • header03.jpg
  • header04.jpg
  • header05.jpg

Vrijdag 8 juni tot en met zondag 10 juni...

Op vrijdag 8 juni 2018 vertrok rond het middaguur een luxe touringcar vanaf de thuisbasis van USSV, zwembad Den Hommel te Utrecht, voor een 125 km lange rit oostwaarts naar het olympisch dorp op recreatiepark Marveld bij Groenlo, tegen de Duitse grens. Aan boord kon de oplettende toeschouwer dertien van onze sterkste atleten van de wedstrijdselectie waarnemen: Aart, Carola, Christiaan, Coen, Corina, Deborah, Frans, Hosanna, Margje, Patrick, René, Saskia en Tristan, naast hun toegewijde coaches Karin, Myriam, Victor, Erik, Hilde en Jan Willem. Het spreekt voor zich, dat bij aankomst de plaatselijke organisatie haastig van de geldende regels afweek om deze eregasten de vrije doorgang te bieden tot aan de eigenlijke accommodatie. En dat slechts het allerbeste onderkomen goed genoeg was: vier vrijstaande 6-persoons villa's, elk met whirlpool en sauna, en afgescheiden door dichte bosschages. Op het gemak bijkomend van de reis genoten we daar op het terras van een heerlijke meegebrachte lunch.

In gepaste stijl, d.w.z. met politie escorte in volle vaart langs een schoongeveegd traject over afgezette kruispunten en toegejuicht door de uitzinnige lokale bevolking, reden we aan het eind van de middag in een konvooi van bussen door het lommerrijke land terug naar stadion De Vijverberg in Doetinchem. Verwelkomd door de bekende klanken van het regionale volkslied 'Oerend hard' werden we buiten herenigd met onze 14e zwem-ster Anuschka, die helaas door ziekte niet aan de wedstrijden deel kon nemen. Gezamenlijk betrokken we zo de VIP-plaatsen pal vooraan om van de openingsceremonie te genieten met schaatshelden Erben Wennemars en Erik Hulzebosch, gevolgd door een feestelijk optreden van Gerard Joling. Later, terug op het park, bleven we in de schemering buiten op het terras nog gezellig wat praten, drinken en een spel spelen.

Verkwikt door een goede nachtrust verzamelden we ons daar zaterdagochtend reeds voor half acht weer voor een uitgebreid ontbijt in de frisse buitenlucht. Aldus gesterkt trokken we vervolgens andermaal op naar Doetinchem, nu naar zwembad De Rozengaarde om kwalificatie voor de finales veilig te stellen. Uiteraard mocht onze groep gebruik maken van de tropische loungeruimte opzij van de startblokken van het wedstrijdbad om de zwemmers zich in alle rust te laten concentreren op en herstellen van de individuele afstanden. Dat was nodig ook, want het was een zwaar programma met veel 50 meter races, een zeer strenge jury en slechts beperkte cateringsmogelijkheden om de energie op peil te houden. Tot overmaat van ramp kwam het transport van de lunchboxen niet op tijd aan bij het sportcomplex, zodat een uitgehongerd en ietwat terneergeslagen USSV zich slechts op pure wilskracht 's middags terug naar het bungalowpark sleepte.

Toen braken betere tijden aan. Een beschaamde organisatie bood ter compensatie een semi-onbeperkte late lunch aan in een speciaal voor ons gereserveerde zaal, waarna we bij de huisjes van de zon konden genieten. De rest van de middag brachten we ook een bezoek aan de "Healthy Athletes" in sporthal Den Elshof bij de ingang van het park. Daar kon je onder leiding van deskundigen kijken hoe het met je lichamelijke gezondheid gesteld was, advies vragen over voeding of relaties dan wel gewoon spelletjes doen. Om half zeven was het etenstijd, ditmaal in een gigantische hal met plat dak die door het mooie weer en de vele dampende borden was veranderd in een sauna. Een uur later was deze ruimte alweer leeggemaakt voor het avondfeest, compleet met podium plus coverzanger en een levendige dansvloer. De deuren werden opengezet en het zakken van de zon zorgde voor een draaglijker temperatuur. Ook in de zalen aan de overkant van het centrale plein werd muziek gedraaid en we verdeelden ons over de venues en om nogmaals naar de Healthy Athletes te gaan met diegenen die eerder de voorkeur gaven aan relaxen bij het huis of in de wellness. Na afloop van het feest om tien uur genoten we weer van de zwoele avond op ons terras totdat het bedtijd werd.

Zondag was de grote dag. Het begon gewoontegetrouw met vers brood aan de buitendeur en een vroege busreis naar Doetinchem. Voor half tien werd er al ingezwommen en even later begon de finale wedstrijd. Geleerd van de vorige dag hadden we proviand voor een week meegezeuld en toonden de zwemmers karakter door zich niet te laten ontmoedigen door de soms ongunstig uitgevallen divisioning en de onvermijdelijke diskwalificaties. Aangemoedigd door bezoekende vrienden en familie en gehard door maanden van training zwommen onze dappere dertien bijzonder goed en behaalden zo vele medailles. De welverdiende lunch kon nu wel stipt om 13:00 uur doorgang vinden, met na terugkomst bij de accommodatie als toetje chocoladetaart voor iedereen. Enkelen waagden gauw nog een snelle duik in het overdekte zwembad op het park met een plons vanaf de spectaculaire glijbaan en toen was het alweer tijd om ter afsluiting gezellig te gaan tafelen in het à la carte restaurant in het olympisch dorp. Zwemmen is absoluut topsport...

Veel te vlug werd het zeven uur en aanvaardden we de terugreis naar het midden van het land, waar we bij onze "eigen" bekende parkeerplaats afscheid namen van elkaar en van een buitengewoon geslaagde, superdeluxe editie van de Special Olympics - op naar de volgende !
Groeten van Erik

“Sponsor USSV mbv SponsorKliks !